Marec-mesiac kníh

Marec-mesiac kníh

Ako iste všetci vieme, marec je mesiac kníh. Oslavujeme ho už 64 rokov, kedy ho v bývalom Československu vyhlásili na počesť Mateja Hrebendu Hačavského. Cieľ bol naozaj jednoduchý – chceli tak podporiť záujem o knihy. Práve spomínaný Hačavský je s marcom spojený i inak. V tento mesiac sa narodil i zomrel. Bol to šíriteľ slovenskej a českej knihy a aj keď bol slepý, jeho hendikep mu nijako nebránil v jeho vášni – zbieraní kníh. A tak sme si pre vás pripravili niekoľko druhov aktivít ktoré aj nečitateľom ukážu že aj s knihou môže byť zábava.

Hra v knižnici: Navštívte vašu knižnicu, rozdeľte sa do dvojíc a splňte nasledujúce úlohy pri ktorých si zopakujete rovno aj skautskú históriu. Keď ich budete mať vyplnené odovzdajte ich svojmu radcovi a on vám ich oboduje ?

1) Napíš názov knihy ktorej autor ma iniciály B.P.

2) Nájdi knihu ktorá bola napísaná v čase zákazov skautingu alebo sa v nej zákazy spomínajú       (1938-1945, 1948-1968, 1970-1989).

3) Nájdi atlas a napíš stranu na ktorej sa nachádza ostrov Brownsea alebo mesto Nyeri v Keni, a napíš
čo sa tam udialo.

4) Napíš názov knihy ktorá priamo súvisí so skautingom.

5) Nájdi knihu ktorej autorka má meno Olawe alebo Agnes a napíš akú majú súvislosť so skautingom.

6) Napíš názov knihy ktorá má v názve číslo 22 a napíš aké udalosti sa stali 22.februára.

7) Napíš názov historickej knihy v ktorej sa spomína  bitka pri Mafekingu.

Aktivita na družinovku:

Doneste si na družinovku svoje najobľúbenejšie knihy, sadnite si do kruhu a prečítajte si úryvky, porozprávajte sa, prečo je to vaša najobľúbenejšia kniha. Na záver si môžete zahrať hru pre kreatívne mysle: Radca vyberá náhodné čísla stránok a náhodné čísla slov a členovia majú za úlohu tieto slová použiť v príbehu, ktorý musia vymyslieť. Ako motiváciu môžete použiť extra body do bodovania za najkreatívnejší príbeh.

Myslíme si, že každý skaut má aj úžasné skautské historky a spomienky. Čo keby ste si spolu na družinovke vyrobili každý svoj skautský denník a zapisovali si tam príhody, storky, lepili fotky, písali o plnení odboriek a výziev…veríme, že sa ku nemu raz vrátite a zaspomínate si na svoj fajnový skautský život.

Bonus: Splnenie bodu z odboriek Priateľ kníh, Čitateľ

Tím pre program – napredovanie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *