Druhý víkend oblastného radcovského kurzu 2017/2018

Druhý víkend oblastného radcovského kurzu 2017/2018

Druhý víkend radcovského kurzu ZSSO! Víkend, na ktorý sme sa už fakt dlho tešili.

Pred pár týždňami sme sa všetci vedomostí a zážitkov chtiví  zase dopravili na miesto určenia. Bol to štvrtok. Všetci sme sa na stanici bujaro uvítali. Hromadne sme sa natlačili do autobusu smer Vlčí vrch a hneď sa pustili do preberania všetkého, čo sme v skaute od posledného radcáku zažili.

Vystúpili sme v dedine z autobusu. Okolo políčok cez nočnú dedinku, prechodom okolo vysvieteného kostolíka a boli sme tam – v starej škôlke na Vlčom vrchu.

Hneď, ako sme prišli, nás čakala prvá úloha. Bola už tma. Rozdelení do tímov sme si mali nájsť svojho  zviazaného „lénneho pána“, ktorého sme za pomoci určitého postupu mali oslobodiť. Úlohy boli plné tímovej práce, čo samozrejme zapríčinilo kopec srandy.

Naše rána začínali dosť skoro. Čerstvo zobudení, teda popravde  v duchu našej rytierskej témy, sme dni začínali pravou vojenskou rozcvičkou, v ktorej nás neminulo ani nosenie dreva a pochodovanie v rannej hmle.  Nie som práve typ, ktorý túto časť obľubuje, ale účel to istotne splnilo – už sme si viac na zimu sťažovať nemohli, za čo sme boli vďační, no nie?  Dni sme mali vyplnené pestrým programom: striedali sa nám prednášky, úlohy z praxe, ale aj veľmi, naozaj veľmi zaujímavé  a neočakávané aktivity.  V jednom bloku sme si zopakovali všetku skautskú prax.  Niektorým skupinám sa podarilo založiť počas  cca 10 minút oheň aj napriek veľmi sychravému počasiu. Medzi blokmi nás čakalo vždy skvelo pripravené jedlo. Ja sama nemôžem zabudnúť na ovsenú kašu, na ktorú sme sa tešili už od minulého radcáku.

Ako to k správnej skautskej akcii patrí,  jednu noc sme si zahrali aj nočnú hru. Zahrali sme si strategickú super hru o stanoviská so svietiacimi náramkami a mečmi. Čo sa ešte týka nezvyčajného programu, jedno poobedie sme baby a chalani mali samostatný program. Chalani nám nechceli prezradiť,  o čo sa jednalo,  ale my dievčatá sme si užili poobedíčko plné šitia mašličiek a pečenia muffín a ešte vééľa iného veľmi vtipného a zaujímavého:)…

Každý večer nás čakal iný program. Užili sme si hru s polemickou tematikou, čosi na spôsob piati proti piatim, kde sme museli druhému tímu argumentovať napríklad v bitke „kniha alebo film“ alebo „je youtube prospešný alebo nie tak veľmi? “ .

Jeden z večerov bol tak trochu mysterióznejší a na zamyslenie. Čakala nás prednáška o duchovne. Áno, aj túto časť by sme mali zahŕňať do tvorby programu pre decká.  Je to zrejme jedna z tých menej jednoznačne opísaných častí skautingu, tú ktorú nikto ďalší neobjaví rovnakým spôsobom ako vy samy. Prednášku viedol Brat K, skaut, ktorý v bežnom živote pracuje ako kňaz. Bolo to skvelé. Tak čas od času, je potrebné aby sme nad niektorými vecami popremýšľali trochu iným spôsobom.

V nedeľu nám bolo ťažko sa zobudiť a ešte ťažšie sa lúčiť. Všetci sme si to veľmi užili a vedeli, že je pred nami už len jeden víkend a to skúškový. Vytvorili sme si však zopár fajn priateľstiev a dohodli, kto má koho v lete na prepade na tábore čakať. Vo veselej nálade sme sa postupne lúčili a autobusom doviezli do Trenčína odkiaľ, sme si vykročili každý svojím smerom.

 

Autor: Anna Mária Ukropcová (87. zbor)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *